Skip to content

ÉLETRAJZ

A zenészi munkásságáért Artisjus, zeneszerzői munkáiért pedig Fonogram díjas-, többszörös platina – és aranylemezes zeneszerző, zenész, (ütőhangszerek, dob, zongora, billentyűs hangszerek, harmonika, mandolin, basszusgitár), hangmérnök és zenei producer.

Pályafutása 15 évesen kezdődött Halász Judit és Bródy János koncertjein, mint zongorista és dobos, 19 évesen már Presser Gábor zenekarát erősítette, mint ütőhangszeres. 2008-ban debütált, mint filmzeneszerző, Pápai Pici „Kínai hó” és „Coming out” című kisfilmjeinek zenéjével.

Játékát hallhattuk például Charlie, az LGT, Presser Gábor, Rúzsa Magdi, Ágens, Gerendás Péter, Marozsán Erika, Juhász Gábor, Oláh Tzumo Árpád, Fábián Juli zenekaraiban, Halász Judit, Szalóki Ági, Szirtes Edina Mókus, Bíró Eszter, Falusi Mariann és Herczku Ágnes & Nikola Parov koncertjein.

Szerzeményei és feldolgozásai hallhatóak több Halász Judit és Bíró Eszter, illetve Zorán, Zséda, Fábián Juli és Marozsán Erika lemezeken.

Hangmérnöke többek között a 2010-ben megjelent Juhász Gábor, a Háy János hangoskönyv és Fábián Juli 2009 és 2010–ben megjelent lemezeinek. Bródy János Az Illés szekerén című stúdió – és koncertlemezének, illetve koncert DVD-jének zenei rendezője és hangszerelője, és Halász Judit egyik állandó zeneszerzője.

PÁLYAFUTÁSÁNAK FŐBB ÁLLOMÁSAI

2022-ben zeneszerzője, hangszerelője és zenészként is közreműködik Oláh Ibolya: Nem adom el című tavasszal megjelenő lemezének.

2020-ban Kaddis címmel írt nagyzenekari művet Bíró Eszter számára, amelynek 2021-ben volt az ősbemutatója, illetve Fonogram díjra jelölték közös, 2019-ben megjelent Időradír c. gyereklemezüket.

2019-ben zenét szerzett Alföldi Róbert “Gondnok” c. előadásához (Radnóti Színház), és a Szegedi Kortárs Balett Credo c. balettjéhez (Nemzeti Táncszínház / Szegedi Nemzeti Színház), valamint az Amadinda és Presser Gábor szilveszteri koncertjének vendégművésze volt Karácsony János mellett a Zeneakadémián.

2018-ban Az ismeretlen és a Kérem, én még nem játszottam című előadások zeneszerzője.

2017-ben Agota Kristof: Az analfabéta c. színdarab zeneszerzője és előadója Falusi Mariann mellett.

2016-ban A szomorú kacagány című kisfilm zenéjét komponálta, és elkészítette Marozsán Erika színésznő 2. szólólemezét, mint a dalok zeneszerzője és az album zenei rendezője, hangszerelője.

2019-ben Bíró Eszter gyerekeknek szóló Időradír című, 2013-ban és 2015-ben Állati Zenés ABC 1. és 2. című lemezeinek zenéjét szerezte, amelyhez Hegyi György, Marék Veronika és Varró Dani írt dalszövegeket (összesen 61 dal készült az albumokra). Az Állati Zenés ABC 2014-ben Fonogram Magyar Zenei Díjat kapott, és az év gyermek albuma lett, emellett már több általános iskola alsó tagozatában használják a tananyag alternatív kiegészítéseként.

A zeneszerző 2014-ben komponálta Pápai Pici: Hátsó lépcső című filmjének zenéjét, illetve Zorán Budapest Arénabeli koncertjén szerepelt saját dalának előadásában, illetve a 2014 őszén megjelent Zorán: Egypár barát c. DVD-n, amelyen zeneszerzőként és zenészként is közreműködött.

Hangszerelte és zenei rendezte Zsédenyi Adrienn 2013. decemberi, a MÜPÁ-ban megvalósult, illetve Bíró Eszter 2015-ös MR2 Akusztik koncertjét.

Zenészként több éve közreműködik Presser Gábor és Rúzsa Magdi Angyal mellettem c. estjén, játszott Presser 2018-as szólókoncertjén az Arénában, részt vett a Presser – Falusi koncertturnén is.

Födő Sándor hangszerelte, keverte és zenei rendezte Bródy János Az Illés szekerén című stúdiólemezét, amely 2012- ben szintén Fonogram Díjat kapott az év hazai klasszikus pop-rock albumaként, illetve ugyanekkor az általa részben komponált, felvett és hangszerelt Apa, figyelj rám című gyermekeknek szóló albummal Halász Judit is Fonogram díjban részesült.